Het oorspronkelijke huis is omstreeks 1620 gebouwd - met 335 en 337 - voor Joan Baptista de Wael, met De Kraen in de gevel.
Dan is dit 8,35 m. brede koopmanshuis - met een huis daarachter - is in 1710 gebouwd voor Jacob de Wilde voor zijn Museum Wildianum. In 1711 bezoekt de bekende Conrad von Uffenbach de Wilde’s verzameling en wijdt aan dat bezoek liefst tien bladzijden.
Het heeft een balustrade als verhoging, in het fries vier lichten en daaronder de tijdspreuk: sIt VIa In paCe aC tIMore DeI; Zij de weg in vrede en vreeze Gods. Hierbij geven de grote letters het stichtingsjaar 1710 aan: MDCCVIIIII.
Verder heeft het twee brede toegangen en de kozijnen hebben nog onderluiken.
In 1726 zijn beide huizen verenigd voor mr. Elbert Graafland, oud-schepen en raad.
Volgens de afbeelding is de gevel onveranderd gebleven.
Vermoedelijk is door Johs. Luden aan het eind van de 18de eeuw de gevel gewijzigd zoals deze nog ongeveer is: zonder balustrade en spreuk, een rechte geblokte kroonlijst met twee consoles, een stoep met onderingang aan de rechterzijde en een sierraam met pijlen boven de ingang.
Vanaf 1907 zit hier de uitgever Van Holkema & Warendorf, geleid door S. Warendorf met de Weduwe van Van Holkema.
Vanaf 1915 tot in de Tweede Wereldoorlog is hier ook de uitgeverij van Querido gevestigd. In september 1944 wordt de uitgeverij Querido geliquideerd door Reinier van Houten, de ‘Verwalter’ die in februari 1943 is aangesteld. In september van het jaar daarvoor is eerst benoemd D. Wisboom Verstegen, maar niet voor lang. In juli 1940 is Emanuel Querido zelf afgetreden als directeur.
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.
Foto's of andere informatie vande panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.